Vicepreședintele PSD Marian Oprișan se plânge că pedepsele cu închisoarea pentru demnitari sunt prea mari

Vicepreședintele PSD Marian Oprișan se plânge că pedepsele cu închisoarea pentru demnitari sunt prea mari
Publicat: 08/11/2013, 13:19
Actualizat: 31/07/2014, 14:24

Vicepreședintele PSD Marian Oprișan susține că trebuie impus „o dată pentru totdeauna” prin lege ca în România să nu mai fie urmăriți oameni, ci faptele, el plângându-se totodată de faptul că pedepsele cu închisoarea prevăzute pentru demnitari sunt mult mai mari decât pentru cetățenii simpli.

Oprișan, care este președintele UNCJR, a vorbit vineri, la „Atelierele Viitorului” organizate de PSD, despre importanța pe care o are în procesul de descentralizare inclusiv cadrul legal privind sancționarea sau urmărirea penală a aleșilor locali.

„Noi avem obligația, ca și cel mai mare partid al României, să spunem lucrurilor pe nume și în dialog cu întreaga societate românească să impunem o dată pentru totdeauna, prin lege, ca în România să nu mai fie urmăriți oameni, așa cum inclusiv guvernele trecute au procedat. În România trebuie urmărite fapte, iar faptele trebuie pedepsite pe bază de indicii temeinice și probe, atât. Pentru că orice cetățean are dreptul la un proces echitabil, în care părțile să fie egale și care merită soluționat într-un termen rezonabil”, a declarat vicepreședintele PSD.

Oprișan a ținut să sublinieze că PSD nu este împotriva justiției, dar a acuzat instituții ale statului de „hărțuirea” aleșilor locali.

„Nu suntem împotriva justiției, trebuie spus foarte clar, dar suntem pentru o justiție corectă, care să fie aceeași pentru toți (…) Guvernele României, din 2000 încoace, au făcut legi neconstituționale care convin mai marilor țării și în care se spune că un cetățean dacă este simplu primește doi ani de închisoare, dar dacă el este demnitar al acestui stat primește 15 ani de închisoare. Și cu toate aceste aberații ne confruntăm, iar ele sunt instrumente la mâna unor instituții din România pentru a hărțui unii sau alții dintre cei care nu stau cu capul în poziția ghiocelului. Eu sunt unul dintre ei, hărțuirea mea a început în 2005, odată cu venirea Alianței DA la putere”, a afirmat vicepreședintele PSD.

De asemenea, Oprișan a precizat că procesul de descentralizare va trebui să beneficieze de sprijinul financiar cuvenit pentru a putea avea un sens.

„Dacă nu vom face descentralizarea, dacă nu vom asigura financiar acest proces, pentru că financiar este cel mai important lucru fără de care descentralizarea nu are nicio valoare. De ce? Pentru că guvernele de dreapta ale României din 2008 încoace n-au făcut altceva, din incompetență, neștiind să găsească surse de finanțare pe lângă deficitul național, neștiind să ia măsuri care să creeze plus valoare. Au făcut un lucru simplu, au furat de la autoritățile locale. În ultimii ani, autorităților locale din România li s-au furat 7,5 miliarde de lei”, a susținut vicepreședintele PSD.

El a precizat că „într-o discuție cât se poate de serioasă” cu premierul Victor Ponta și Guvernul s-a decis ca în anii următori sumele alocate autorităților locale să crească treptat.

„Am decis împreună că anii următori, 2014, 2015, 2016, vom reveni la cuantumul sumelor defalcate din impozitul pe salarii care revin evident fiecărei comunități în parte, să revenim asupra lor, și mai mult decât atât tot procesul de descentralizare să fie finanțat prin anexă la bugetul de stat, pentru a nu exista niciun fel de problemă”, a mai spus Oprișan.

Totodată, el a lansat o serie de critici la adresa fostului premier Adrian Năstase, pe care l-a acuzat că este adeptul centralismului.

„Din nefericire, mai avem etape de parcurs, pentru că un distins coleg de-al nostru, nu o să-i dau numele, care a condus un guvern important în perioada 2000-2004 făcea alaltăieri din nou în paginile unui ziar central teoria statului centralizat. Nevoia ca România să rămână un stat centralizat. România va rămâne prin voința cetățenilor ei un stat național, suveran și independent, dar descentralizarea și aducerea puterii lângă cetățean nu are nicio legătiură cu aceste atribute fundamentale ale României. Nimeni nu a cerut altceva decât pârghiile necesare ca să facem cetățenilor comunității noastre o viață mai bună. De aceea descentralizarea trebuie realizată în România”, a susținut vicepreședintele PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Interdicție pentru toți șoferii din România. Este ilegal. Te alegi cu dosar penal
Cum îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Locul din locuință unde modemul are cel mai bun randament
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vidrele de mare folosesc unelte pentru a avea acces la pradă mai mare și pentru...
×